Ons tijdschrift Um Zellem verschijnt 4x per jaar.
De activiteiten van Oudheidkundige vereniging Salehem vinden plaats in museum Smedekinck te Zelhem.
Onder het motto ‘Efkes achterumme kieken’ presenteert Fons Rouwhorst een tweetal diaklankbeelden die in ons vertrouwde dialect zijn ingesproken.
Voor de pauze vertoont hij deel twee van de serie Van Droebel tot dorp. Het woord ‘droebel’ betekent: iets dicht op elkaar, een groepje, een kluwen. Groepjes boerderijen ontstonden op een (hoger gelegen) kamp en werden omgeven door lager gelegen, vaak natte gronden. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familie-gerelateerd. In zijn voorstelling laat Rouwhorst het ontstaan zien van een dorp. Onderwerpen als cultuur, verkeer, geloof, beroepen en naam(s)verklaringen worden op een bijzondere manier belicht.
Na de pauze volgt deel twee van de succesvolle serie ‘Boern van gisteren alles geet veurbi’j’. Dit klankbeeld neemt u mee naar het leven in en om de boerderij en het werk op het land in een groot aantal facetten. Aan bod komt de periode herfst en winter. Het klankbeeld is in onvervalst Vordens dialect ingesproken door Henk Graaskamp.
‘Het was hard werken en armoedig, maar zoveel gemoedelijker en gezelliger dan tegenwoordig’, is een véél gehoord commentaar na afloop van de vertoning. Maar toch verlangt niet iedereen terug naar vroeger. Het is veurbei ‘j, het geet wieder.
Bezoek de agenda van midwinterhoorngroep d'Olde Roop.
De agenda van museum Smedekinck kunt u vinden op de website van het museum.